J A D Ł O S P I S
09.04.2024r - WTOREK
Śniadanie - Płatki żytnie na mleku, chleb słonecznikowy, bułka grahamka z masłem, schabem na kartki
na sałacie z pomidorem, rzodkiewką, herbatka rumiankowa./SAMODZIELNE
KOMPONOWANIE/.
/mleko, płatki żytnie błyskawiczne wytwarzane z całych ziaren zbóż przez co zachowują
swoje cenne składniki znajdujące się w zewnętrznej warstwie ziarna, mąka pszenna i żytnia
masło 82% zawartości tłuszczu, schab na kartki- schab wieprzowy, sól, cukier, przyprawy
naturalne, stabilizatory substancja zagęszczająca białko wieprzowe substancja konserwująca
azotyn sodu. Do wyprodukowania 100g produktu zużyto 102g schabu wieprzowego.
Produkt bezglutenowy.
Obiad - Krupnik jarzynowy z mięsem, ziemniakami, zielenina, naleśniki z serkiem waniliowym,
musem malinowym, banan, sok jabłkowy 100%.
/seler, marchew, pietruszka, por, kasza jęczmienna – ziarno jęczmienia, mąka pszenna,
jajko, mleko, twaróg śmietankowy – mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa,
olej rzepakowy.
Podwieczorek - Chleb staropolski z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem, rzodkiewką, papryka,
ketchupem, bawarka.
/mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, makrela wędzona,
jajka, ketchup- pomidory/ zużyto 160g pomidorów na 100g produktu/, cukier, ocet, skrobia
modyfikowana, sól, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy.
Może zawierać: seler/.
10.04.2024r - ŚRODA
Śniadanie - Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka, chleb wieloziarnisty z masłem, jajkiem na sałacie,
rzodkiewką, ogórkiem kiszonym. /SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.
/ mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, jajko/.
Obiad - Zupa kalafiorowa z ziemniakami, zieleniną, gulasz wieprzowy w sosie własnym, surówka
z marchwi, chrzanu z majonezem, ziemniaki z koperkiem, kompot z owoców mieszanych,
jabłko.
/seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%- śmietanka, stabilizator E339, E407,
chrzan- korzeń chrzanu /60%/, woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól,
regulator kwasowości /kwas cytrynowy/, subsatancja konserwująca: prosiarczyn sodu,
majonez- olej rzepakowy, żółtka jaja 6%, ocet, musztarda /woda, gorczyca, sól, cukier, ocet,
przyprawy, aromat/, przeciwutleniacz, regulator kwasowości /kwas cytrynowy/, kompot
owoce swieże/.
Podwieczorek- Deser z kaszy manny z bananami, galaretką, kawa mleczna.
/mleko, gluten z pszenicy semolina, masło 82% zawartości tłuszczu, galaretka- cukier,
żelatyna,, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki: antocyjny, kurkumina,
karmin. Może zawierać: soję, pszenicę, mleko; kawa zbożowa78% jęczmień i żyto, cykoria.
11.04.2024r - CZWARTEK
Śniadanie - Kawa mleczna, chleb wieloziarnisty, chleb staropolski z masłem, szynką z pasieki na sałacie,
pomidorem, rzodkiewką. /SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.
/mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, masło 82%
zawartości tłuszczu, szynka z pasieki- filet z kurczaka 78%, udko z kurczaka 18%, syrop
klonowy, cukier, przyprawy naturalne, substancje konserwująca; azotyn sodu/.
Obiad - Zupa pomidorowa z makaronem, zieleniną, kotlety z jaj, kalafior, brokuł, marchewka
gotowana, ziemniaki z koperkiem, sok gruszkowy 100%, mandarynka.
/seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%- śmietanka, stabilizator E339, E407,
makron- mąka z pszenicy durum /produkt może zawierać jaja/, koncentrat pomidorowy 30%
przetarte pomidory /sporządzono z 560g pomidorów na 100g produktu/, mąka pszenna,
masło 82% zawartości tłuszczu/.
Podwieczorek- Bułka kajzerka z masłem, kremem czekoladowym /z cieciorki/, mleko, mandarynka.
/mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, cieciorka, kakao o obniżonej
zawartości tłuszczu/.
12.04.202r - PIĄTEK
Śniadanie -Kawa mleczna, chleb słonecznikowy, chleb wieloziarnisty z masłem, twarożkiem śmietanko-
wym z rzodkiewką, pomidorem, szczypiorkiem. /SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.
/mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, twaróg
śmietankowy - mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa/.
Obiad -Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami, zieleniną, filet z miruny w warzywach,
surówka z kapusty młodej, marchwi, papryki, rzodkiewki, koperku z jogurtem naturalnym
ziemniaki ze szczypiorkiem, kompot z jabłek.
/seler, marchew, pietruszka, por, groszek mrożony, filet z miruny b/s, olej rzepakowy, jogurt
naturalny- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych/.
Podwieczorek - Wafle ryżowe wieloziarniste z miodem, mandarynka, mleko.
/ mleko, wafle ryżowe- ryż brązowy, kasza gryczana biała 2%, kukurydza 2%, sezam 2%,
kasza jaglana 1%, sól, miód/.
15.04.2024r - PONIEDZIAŁEK
Śniadanie - Owsianka na mleku, chleb słonecznikowy, chleb wieloziarnisty z masłem, pajdą z masar-
skiego straganu na sałacie z ogórkiem zielonym, pomidorem, marchew, herbatka miętowa.
/ SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.
/mleko, masło 82% zawartości tłuszczu, mąka pszenna i żytnia, pajda z masarskiego
straganu- szynka wieprzowa, sól, cukier, przyprawy naturalne, substancja konserwująca:
azotyn sodu. Do wyprodukowania 100g produktu zużyto 110g szynki wieprzowej.
Produkt bezglutenowy/.
Obiad - Zupa z ciecierzycy z ziemniakami, zielenina, kluski francuskie z sosem pomidorowym,
kiełbasą schabową, jabłko, sok jabłko-porzeczka czarna 100%.
/seler, marchew, pietruszka, por, mąka pszenna, jajko, kiełbasa schabowa- mięso
wieprzowe 92% /w tym 64% mięsa ze schabu/, sól, naturalne aromaty, przyprawy, czosnek,
warzywa suszone, cukier glukoza, substancje konserwujące azotyn sodu, możliwa obecność:
gluten, soja, mleko /łącznie z laktozą/, seler, gorczyca/, koncentrat pomidorowy – 30%
- przetarte pomidory/sporządzono z 560g pomidorów 100g produktu/, sok jabłko 50%,
porzeczka czarna 50%/.
Podwieczorek - Chleb staropolski z masłem, serem żółtym na sałacie z rzodkiewką, kawa mleczna.
/mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, ser żółty- mleko, sól,
kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia, kawa zbożowa- 78% jęczmień,
żyto, cykoria/
16.04.2024r - WTOREK
Śniadanie - Kawa mleczna, chleb żytni z otrębami, chleb wieloziarnisty z masłem, pastą jajeczną
z papryką, rzodkiewką, ketchupem, ogórkiem, szczypiorkiem. SAMODZIELNE
KOMPONOWANIE/.
/mleko, kawa zbożowa- 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, masło 82%
zawartości tłuszczu, jajko, ketchup- pomidory/zużyto 160g pomidorów na 100g produktu/,
cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, naturalne
aromaty, przyprawy. Może zawierać seler/.
Obiad - Zupa koperkowa z ziemniakami, pulpety drobiowe w sosie brokułowo-serowym, surówka
z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek, ogórka zielonego, rzodkiewki, cytryny z jogurtem
naturalnym, ziemniaki ze szczypiorkiem, kompot z jabłek, kiwi.
\seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, filet z kurczaka, mąka pszenna, jajko,
ser żółty-mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia, jogurt
naturalny- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych/.
Podwieczorek - Budyń z kaszy jaglanej z malinami.
/mleko, kasza jaglana, miód, maliny mrożone/.
17.04.2024r -ŚRODA
Śniadanie - Kakao na mleku, chleb wieloziarnisty, chleb żytni z otrębami z masłem, ogórkiem
zielonym, rzodkiewka, parówki z szynki na ciepło z ketchupem, marchew.
/SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.
/mleko, kakao – o obniżonej zawartości tłuszczu, mąka pszenna i żytnia, masło 82%
zawartości tłuszczu, parówki z szynki- mięso wieprzowe z szynki/90%/, woda, sól,
błonnik roślinny /pszenny/, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy, ekstrakty
przypraw, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Produkt może zawierać: soję, mleko, jaja, seler, gorczycę/, ketchup- pomidory /zużyto
160g pomidorów na 100g produktu/, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator
kwasowości- kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy. Może zawierać seler/.
Obiad - Zupa jarzynowa z mięsem, ziemniakami, zieleniną, placki ziemniaczane z serkiem
śmietankowym, surówka owocowa z jabłek, mandarynek, bananów, kiwi, gruszek,
ananasa, kompot wieloowocowy z miodem.
/ seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18% - śmietanka, stabilizator E339, E407,
mąka pszenna, jaja, twaróg śmietankowy- mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura
startowa, olej rzepakowy, kompot owoce świeże, miód/.
Podwieczorek - Chleb staropolski z masłem, szynką białą na sałacie z jajkiem, rzodkiewką, bawarka.
/mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, szynka biała- mięso
wieprzowe 85%, woda, sól, przyprawy naturalne: pieprz, liść laurowy, stabilizatory:E450,
E451,przeciwutleniacz E301, E316, substancje konserwujące E250, cukier. Alergeny:
produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę. Jajko.
18.04.2024r - CZWARTEK
Śniadanie - Lane kluski na mleku, chleb staropolski, chleb żytni z otrębami z masłem, serem żółtym
na sałacie z ogórkiem kiszonym, pomidorem, herbatka z miętą./SAMODZIELNE
KOMPONOWANIE/.
/mleko, semolina z pszenicy durum, masa jajowa pasteryzowana 20%, woda, mąka
pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, ser żółty- mleko, sól, kultury bakterii
mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia/.
Obiad - Zupa porowa z ziemniakami, zieleniną, schab duszony w warzywach, surówka z kapusty
czerwonej, marchwi, jabłek, ogórka zielonego, papryki, cytryny, koperku, kasza
jęczmienna, sok gruszkowy 100%.
/seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, jogurt naturalny- mleko, żywe kultury
bakterii jogurtowych, kasza jęczmienna- gluten ziarna jęczmienia, olej rzepakowy/.
Podwieczorek - Rogal z masłem, konfiturą wiśniowa bez cukru, mleko, jabłko.
/mąka pszenna, woda, mąka żytnia, mak/3%/, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól,
masło 82% zawartości tłuszczu, mleko/.
19.04.2024r - PIĄTEK
Śniadanie - Kawa mleczna, chleb słonecznikowy z masłem, suchą z fileta na sałacie, pomidorem,
ogórkiem kiszonym, chleb wieloziarnisty z masłem, serkiem almette, ogórkiem kiszonym,
rzodkiewką./SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.
/mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, masło 82% zawartości tłuszczu,
mąka pszenna i żytnia, sucha z fileta- filet z kurczaka, mięso wieprzowe, sól, przyprawy
naturalne, cukier, substancja konserwująca: azotyn sodu. Do wyprodukowania 100g
produktu zużyto 98g fileta z kurczaka i 5g mięsa wieprzowego. Produkt bezglutenowy;
serek almette- twaróg śmietankowy- mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa,
śmietana 18%- śmietanka, stabilizator E339, E407/.
Obiad - Zupa brokułowa z makaronem, zieleniną, filet z miruny soute, surówka z selera, jabłek,
marchwi, papryki, rzodkiewki, koperku z majonezem, ziemniaki ze szczypiorkiem,
kompot wieloowocowy, gruszka.
/seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%- śmietanka, stabilizator E339, E407,
makaron- mąka z pszenicy durum /produkt może zawierać jaja/, filet z miruny b/s;
majonez- olej rzepakowy, żółtka jaja 6,0%, ocet, musztarda/woda, gorczyca, sól, cukier,
ocet, przyprawy, aromat/, przeciwutleniacz, regulator kwasowości- kwas cytrynowy;
kompot owoce świeże, miód/.
Podwieczorek - Galaretka owocowa z jagodami, bitą śmietaną, mleko.
/ mleko, galaretka- cukier, żelatyna, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromat,
barwniki; śmietana
22.04.2024r - PONIEDZIAŁEK
Śniadanie - Kawa mleczna, chleb mieszany pełnoziarnisty z masłem, serem żółtym na sałacie,
ogórkiem zielonym, rzodkiewką, chleb słonecznikowy z masłem, jajkiem na sałacie,
pomidorem, rzodkiewką./SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.
/mleko, kawa zbożowa – 78% jęczmień i żyto, cykoria, masło 82% zawartości tłuszczu,
mąka pszenna i żytnia, jajko, ser żółty- mleko, sól, kultury bakterii mlekowych,
stabilizator, chlorek wapnia/.
Obiad - Zupa ziemniaczana z zieleniną, pieczeń rzymska w sosie śmietankowo – koperkowym,
sałatka z buraczków, jabłek, marchwi, ziemniaki z koperkiem, mandarynka, kompot
z jabłek.
/seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18% - śmietanka, stabilizator E339, E407,
mąka pszenna, jajko, mięso wieprzowe, olej rzepakowy, kompot owoce świeże/.
Podwieczorek - Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem, mleko.
/mleko, ryż – produkt może zawierać gluten i seler; masło 82% zawartości tłuszczu/.
Woda źródlana do picia między posiłkami dla chętnych dzieci.
/d-bez nabiału, jajek, glutenu/.
ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W DANYM DANIU LUB PRODUKCIE
OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM NA JADŁOSPISIE
PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN
W JADŁOSPISIE DZIENNYM
DYREKTOR Natalia Woźniak
KUCHARKA Katarzyna Wróbel
INTENDENT Danuta Kołodziej