• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • zresetuj wielkość interlinii
  • wĹ‚Ä…cz wiÄ™kszÄ… interlinie+
  • Kontrast:
  • wĹ‚acz kontrast
  • wyĹ‚acz kontrast
  • Mapa strony:
  • mapa strony

                        

J A D Ł O S P I S

09.04.2024r     -  WTOREK

Śniadanie        -  Płatki żytnie na mleku, chleb słonecznikowy, bułka grahamka z masłem, schabem na kartki

                            na sałacie z pomidorem, rzodkiewką, herbatka rumiankowa./SAMODZIELNE

                            KOMPONOWANIE/.

                            /mleko, płatki żytnie błyskawiczne wytwarzane z całych ziaren zbóż przez co zachowują 

                            swoje cenne składniki znajdujące się w zewnętrznej warstwie ziarna, mąka pszenna i żytnia

                            masło 82% zawartości tłuszczu, schab na kartki- schab wieprzowy, sól, cukier, przyprawy

                            naturalne, stabilizatory substancja zagęszczająca białko wieprzowe substancja konserwująca

                            azotyn sodu. Do wyprodukowania 100g produktu zużyto 102g schabu wieprzowego.

                            Produkt bezglutenowy.

Obiad               - Krupnik jarzynowy z mięsem, ziemniakami, zielenina, naleśniki z serkiem waniliowym,

                            musem malinowym, banan, sok jabłkowy 100%.

                            /seler, marchew, pietruszka, por, kasza jęczmienna – ziarno jęczmienia, mąka pszenna,

                            jajko, mleko, twaróg śmietankowy – mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa,

                            olej rzepakowy.

Podwieczorek -  Chleb staropolski z masłem, pastą z makreli wędzonej z jajkiem, rzodkiewką, papryka,

                            ketchupem, bawarka.

                            /mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, makrela wędzona,

                            jajka, ketchup- pomidory/ zużyto 160g pomidorów na 100g produktu/, cukier, ocet, skrobia

                            modyfikowana, sól, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy.

                            Może zawierać: seler/.

10.04.2024r    -   ŚRODA

Śniadanie      -    Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka, chleb wieloziarnisty z masłem, jajkiem na sałacie,

                            rzodkiewką, ogórkiem kiszonym. /SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.

                            / mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, jajko/.

Obiad            -    Zupa kalafiorowa z ziemniakami, zieleniną, gulasz wieprzowy w sosie własnym, surówka

                            z marchwi, chrzanu z majonezem, ziemniaki z koperkiem, kompot z owoców mieszanych,

                            jabłko.

                            /seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%- śmietanka, stabilizator E339, E407,

                            chrzan- korzeń chrzanu /60%/, woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól,

                            regulator kwasowości /kwas cytrynowy/, subsatancja konserwująca: prosiarczyn sodu,

                            majonez- olej rzepakowy, żółtka jaja 6%, ocet, musztarda /woda, gorczyca, sól, cukier, ocet,

                            przyprawy, aromat/, przeciwutleniacz, regulator kwasowości /kwas cytrynowy/, kompot

                            owoce swieże/. 

Podwieczorek-   Deser z kaszy manny z bananami, galaretką, kawa mleczna.

                            /mleko, gluten z pszenicy semolina, masło 82% zawartości tłuszczu, galaretka- cukier, 

                            żelatyna,, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki: antocyjny, kurkumina,

                            karmin. Może zawierać: soję, pszenicę, mleko; kawa zbożowa78% jęczmień i żyto, cykoria.                                                                      

11.04.2024r   -    CZWARTEK

Śniadanie      -   Kawa mleczna, chleb wieloziarnisty, chleb staropolski z masłem, szynką z pasieki na sałacie,

                           pomidorem, rzodkiewką. /SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.

                           /mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, masło 82%

                           zawartości tłuszczu, szynka z pasieki- filet z kurczaka 78%, udko z kurczaka 18%, syrop

                           klonowy, cukier, przyprawy naturalne, substancje konserwująca; azotyn sodu/.

Obiad            -   Zupa pomidorowa z makaronem, zieleniną, kotlety z jaj, kalafior, brokuł, marchewka

                           gotowana, ziemniaki z koperkiem,  sok gruszkowy 100%, mandarynka.

                          /seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%-  śmietanka, stabilizator E339, E407,

                           makron- mąka z pszenicy durum /produkt może zawierać jaja/, koncentrat pomidorowy 30%

                           przetarte pomidory /sporządzono z 560g pomidorów na 100g produktu/, mąka pszenna,

                           masło 82% zawartości tłuszczu/.

Podwieczorek-  Bułka kajzerka z masłem, kremem czekoladowym /z cieciorki/, mleko, mandarynka.

                           /mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, cieciorka, kakao o obniżonej

                           zawartości tłuszczu/.

12.04.202r     -   PIĄTEK

Śniadanie           -Kawa mleczna, chleb słonecznikowy, chleb wieloziarnisty z masłem, twarożkiem śmietanko-

                             wym z rzodkiewką, pomidorem, szczypiorkiem. /SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.

                             /mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, twaróg

                             śmietankowy - mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa/.

Obiad                 -Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami, zieleniną, filet z miruny w warzywach,

                             surówka z kapusty młodej, marchwi, papryki, rzodkiewki,  koperku z jogurtem naturalnym

                             ziemniaki ze szczypiorkiem, kompot z jabłek

                            /seler, marchew, pietruszka, por, groszek mrożony, filet z miruny b/s, olej rzepakowy, jogurt

                             naturalny- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych/. 

Podwieczorek   - Wafle ryżowe wieloziarniste z miodem, mandarynka, mleko.

                             / mleko, wafle ryżowe- ryż brązowy, kasza gryczana biała 2%, kukurydza 2%, sezam 2%,

                             kasza jaglana 1%, sól, miód/.

15.04.2024r   -    PONIEDZIAŁEK

Śniadanie       -   Owsianka na mleku, chleb słonecznikowy, chleb wieloziarnisty z masłem, pajdą z masar-

                             skiego straganu  na sałacie z ogórkiem zielonym, pomidorem, marchew, herbatka miętowa.

                             / SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.

                             /mleko, masło 82% zawartości tłuszczu, mąka pszenna i żytnia, pajda z masarskiego

                             straganu- szynka wieprzowa, sól, cukier, przyprawy naturalne, substancja konserwująca:

                             azotyn sodu. Do wyprodukowania 100g produktu zużyto 110g szynki wieprzowej.

                             Produkt bezglutenowy/.

Obiad              -   Zupa z ciecierzycy z ziemniakami, zielenina, kluski francuskie z sosem pomidorowym,

                             kiełbasą schabową, jabłko, sok jabłko-porzeczka czarna 100%.

                             /seler, marchew, pietruszka, por, mąka pszenna, jajko, kiełbasa schabowa- mięso

                             wieprzowe 92% /w tym 64% mięsa ze schabu/, sól, naturalne aromaty, przyprawy, czosnek,

                             warzywa suszone, cukier glukoza, substancje konserwujące azotyn sodu, możliwa obecność:

                             gluten, soja, mleko /łącznie z laktozą/, seler, gorczyca/, koncentrat pomidorowy – 30%

                             - przetarte pomidory/sporządzono z 560g pomidorów 100g produktu/, sok jabłko 50%,

                             porzeczka czarna 50%/.

Podwieczorek -   Chleb staropolski z masłem, serem żółtym na sałacie z  rzodkiewką, kawa mleczna.

                             /mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, ser żółty- mleko, sól,

                             kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia, kawa zbożowa- 78% jęczmień,

                             żyto, cykoria/

16.04.2024r      -  WTOREK

Śniadanie       -    Kawa mleczna, chleb żytni z otrębami, chleb wieloziarnisty z masłem, pastą jajeczną

                             z papryką, rzodkiewką, ketchupem, ogórkiem, szczypiorkiem. SAMODZIELNE

                             KOMPONOWANIE/.

                             /mleko, kawa zbożowa- 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, masło 82%

                             zawartości tłuszczu, jajko, ketchup- pomidory/zużyto 160g pomidorów na 100g produktu/,

                             cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, naturalne

                             aromaty, przyprawy. Może zawierać seler/.

Obiad              -   Zupa koperkowa z ziemniakami, pulpety drobiowe w sosie brokułowo-serowym, surówka

                             z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek, ogórka zielonego, rzodkiewki, cytryny z jogurtem

                             naturalnym, ziemniaki ze szczypiorkiem, kompot z jabłek, kiwi.

                             \seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, filet z kurczaka, mąka pszenna, jajko,

                             ser żółty-mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia, jogurt

                             naturalny- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych/.

Podwieczorek -   Budyń z kaszy jaglanej z malinami.

                             /mleko, kasza jaglana, miód, maliny mrożone/.

17.04.2024r        -ŚRODA

Śniadanie           -  Kakao na mleku, chleb wieloziarnisty, chleb żytni z otrębami z masłem, ogórkiem

                               zielonym, rzodkiewka, parówki z szynki na ciepło z ketchupem, marchew.

                               /SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.

                               /mleko, kakao – o obniżonej zawartości tłuszczu, mąka pszenna i żytnia, masło 82%

                               zawartości tłuszczu, parówki z szynki- mięso wieprzowe z szynki/90%/, woda, sól,

                               błonnik roślinny /pszenny/, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy, ekstrakty

                               przypraw, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

                               Produkt może zawierać: soję, mleko, jaja, seler, gorczycę/, ketchup- pomidory /zużyto

                               160g pomidorów na 100g produktu/, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator

                               kwasowości- kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy. Może zawierać seler/.

Obiad                 -  Zupa jarzynowa z mięsem, ziemniakami, zieleniną, placki ziemniaczane z serkiem

                               śmietankowym, surówka owocowa z jabłek, mandarynek, bananów, kiwi, gruszek,                                

                               ananasa, kompot wieloowocowy z miodem.

                               / seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18% - śmietanka, stabilizator E339, E407,

                               mąka pszenna, jaja, twaróg śmietankowy- mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura

                               startowa, olej rzepakowy, kompot owoce świeże, miód/.

Podwieczorek   -   Chleb staropolski z masłem, szynką białą na sałacie z jajkiem, rzodkiewką, bawarka.

                               /mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, szynka biała- mięso

                               wieprzowe 85%, woda, sól, przyprawy naturalne: pieprz, liść laurowy, stabilizatory:E450,

                               E451,przeciwutleniacz E301, E316, substancje konserwujące E250, cukier. Alergeny:

                               produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę. Jajko.

18.04.2024r      -    CZWARTEK

Śniadanie          -  Lane kluski na mleku, chleb staropolski, chleb żytni z otrębami z masłem, serem żółtym

                               na sałacie z ogórkiem kiszonym, pomidorem, herbatka z miętą./SAMODZIELNE

                               KOMPONOWANIE/.

                              /mleko, semolina z pszenicy durum, masa jajowa pasteryzowana 20%, woda, mąka

                               pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, ser żółty- mleko, sól, kultury bakterii

                               mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia/.

Obiad                -   Zupa porowa z ziemniakami, zieleniną, schab duszony w warzywach, surówka z kapusty

                               czerwonej, marchwi, jabłek, ogórka zielonego, papryki, cytryny, koperku, kasza

                               jęczmienna,  sok gruszkowy 100%.

                              /seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, jogurt naturalny- mleko, żywe kultury

                               bakterii jogurtowych, kasza jęczmienna- gluten ziarna jęczmienia, olej rzepakowy/.

Podwieczorek  -    Rogal z masłem, konfiturą wiśniowa bez cukru, mleko, jabłko.

                               /mąka pszenna, woda, mąka żytnia, mak/3%/, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól,

                               masło 82% zawartości tłuszczu, mleko/.

19.04.2024r    -      PIĄTEK

Śniadanie           -  Kawa mleczna, chleb słonecznikowy z masłem, suchą z fileta na sałacie, pomidorem,

                               ogórkiem kiszonym, chleb wieloziarnisty z masłem, serkiem almette, ogórkiem kiszonym,

                               rzodkiewką./SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.

                               /mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, masło 82% zawartości tłuszczu,

                               mąka pszenna i żytnia, sucha z fileta- filet z kurczaka, mięso wieprzowe, sól, przyprawy

                               naturalne, cukier, substancja konserwująca: azotyn sodu. Do wyprodukowania 100g

                               produktu zużyto 98g fileta z kurczaka i 5g mięsa wieprzowego. Produkt bezglutenowy;

                               serek almette- twaróg śmietankowy- mleko, podpuszczka, bakteryjna  kultura startowa,

                               śmietana 18%- śmietanka, stabilizator E339, E407/.

Obiad                 -  Zupa brokułowa z makaronem, zieleniną, filet z miruny soute, surówka z selera, jabłek,

                               marchwi, papryki, rzodkiewki,  koperku z majonezem, ziemniaki ze szczypiorkiem,

                               kompot wieloowocowy, gruszka.

                               /seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%- śmietanka, stabilizator E339, E407,

                               makaron- mąka z pszenicy durum /produkt może zawierać jaja/, filet z miruny b/s;

                               majonez- olej rzepakowy, żółtka jaja 6,0%, ocet, musztarda/woda, gorczyca, sól, cukier,

                               ocet, przyprawy, aromat/, przeciwutleniacz, regulator kwasowości- kwas cytrynowy;

                               kompot owoce świeże, miód/.

Podwieczorek   -   Galaretka owocowa z jagodami, bitą śmietaną, mleko.

                               / mleko, galaretka- cukier, żelatyna, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromat,

                               barwniki; śmietana

22.04.2024r      -    PONIEDZIAŁEK

Śniadanie         -    Kawa mleczna, chleb mieszany pełnoziarnisty z masłem, serem żółtym na sałacie,

                               ogórkiem zielonym, rzodkiewką, chleb słonecznikowy z masłem, jajkiem  na  sałacie, 

                               pomidorem,  rzodkiewką./SAMODZIELNE KOMPONOWANIE/.

                               /mleko, kawa zbożowa – 78% jęczmień i żyto, cykoria, masło 82% zawartości tłuszczu,

                               mąka pszenna i żytnia, jajko, ser żółty- mleko, sól, kultury bakterii mlekowych,

                               stabilizator, chlorek wapnia/.

Obiad                 -  Zupa  ziemniaczana z  zieleniną, pieczeń rzymska w sosie śmietankowo – koperkowym,

                               sałatka z buraczków, jabłek, marchwi, ziemniaki z koperkiem, mandarynka, kompot

                               z jabłek.

                               /seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18% - śmietanka, stabilizator E339, E407,

                               mąka pszenna, jajko, mięso wieprzowe, olej rzepakowy, kompot owoce świeże/.

Podwieczorek    -  Ryż zapiekany  z jabłkami, cynamonem,  mleko.

                               /mleko, ryż – produkt  może zawierać gluten i seler; masło 82% zawartości tłuszczu/.

                             Woda źródlana do picia między posiłkami dla chętnych dzieci.

                             /d-bez nabiału, jajek, glutenu/.

 

                                 ALERGENY ZNAJDUJĄCE SIĘ W DANYM DANIU LUB PRODUKCIE

                                 OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM NA JADŁOSPISIE

 

 

                                PRZEDSZKOLE   ZASTRZEGA   SOBIE    PRAWO    DO   ZMIAN

 

                                                            W    JADŁOSPISIE  DZIENNYM

 

DYREKTOR Natalia Woźniak

KUCHARKA Katarzyna Wróbel

INTENDENT Danuta Kołodziej