• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • zresetuj wielkość interlinii
  • wĹ‚Ä…cz wiÄ™kszÄ… interlinie+
  • Kontrast:
  • wĹ‚acz kontrast
  • wyĹ‚acz kontrast
  • Mapa strony:
  • mapa strony

       

J A D Ł O S P I S

21.04.2021r.   -     ŚRODA

Śniadanie       -   Owsianka na mleku, chleb słonecznikowy, chleb wieloziarnisty z masłem, szynką

                             od szwagra  na sałacie z ogórkiem zielonym, pomidorem, marchew, herbatka miętowa.

                             /mleko, masło 82% zawartości tłuszczu, mąka pszenna i żytnia, szynka od szwagra- mięso

                             wieprzowe 99%, sól, stabilizator E450, syrop glukozowy, przeciwutleniacz E300, aromaty,

                             substancje konserwujące E 250. Produkt może zawierać zboża zawierające gluten, mleko

                             łącznie z laktozą, seler, gorczycę/.

Obiad              -   Krupnik jarzynowy  z ziemniakami, zielenina, kluski francuskie z sosem pomidorowym,

                             kiełbasą schabową, jabłko, kompot wieloowocowy.

                             /seler, marchew, pietruszka, por, ziarno jęczmienia, mąka pszenna, jajko, kiełbasa

                             schabowa- mięso wieprzowe 92% /w tym 64% mięsa ze schabu/, sól, naturalne aromaty,

                             przyprawy, czosnek, warzywa suszone, cukier glukoza, substancje konserwujące azotyn sodu

                             możliwa obecność: gluten, soja, mleko /łącznie z laktozą/, seler, gorczyca/, koncentrat pom

                             30%- przetarte pomidory/sporządzono z 560g pomidorów 100g produktu/.

Podwieczorek -   Chleb staropolski z masłem, serem żółtym na sałacie z  rzodkiewką, kawa mleczna.

                             /mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, ser żółty- mleko, sól,

                             kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia, kawa zbożowa- 78% jęczmień,

                             żyto, cykoria/.

22.04.2021r.      -  CZWARTEK

Śniadanie       -    Kawa mleczna, chleb żytni z otrębami, chleb wieloziarnisty z masłem, pastą jajeczną

                             z papryką, rzodkiewką, ketchupem, ogórkiem, szczypiorkiem.

                             /mleko, kawa zbożowa- 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, masło 82%

                             zawartości tłuszczu, jajko, ketchup- pomidory/zużyto 160g pomidorów na 100g produktu/,

                             cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, naturalne

                             aromaty, przyprawy. Może zawierać seler/.

Obiad              -   Zupa koperkowa z ziemniakami, pulpety drobiowe w sosie brokułowo-serowym, surówka

                             z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek, ogórka zielonego, rzodkiewki, cytryny z jogurtem

                             naturalnym, ziemniaki ze szczypiorkiem, kompot z jabłek, kiwi.

                             \seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, filet z kurczaka, mąka pszenna, jajko,

                             ser żółty-mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia, jogurt

                             naturalny- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych/.

Podwieczorek -   Budyń z kaszy jaglanej z syropem wiśniowym 100%.

                             /mleko, kasza jaglana, miód/.

23.04.2021r.    -   PIĄTEK

Śniadanie           - Kawa mleczna, chleb słonecznikowy, chleb wieloziarnisty z masłem, twarożkiem

                              z rzodkiewką, pomidorem, szczypiorkiem.

                              /mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, twaróg

                              śmietankowy- mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa/.

Obiad                 - Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami, zieleniną, filet z miruny w warzywach,

                              surówka z kapusty kiszonej, marchwi, papryki, rzodkiewki,  koperku z olejem, ziemniaki

                              ze szczypiorkiem, kompot z jabłek.

                              /seler, marchew, pietruszka, por, groszek mrożony, filet z miruny b/s, olej rzepakowy/.

Podwieczorek   -  Wafle ryżowe z  miodem, mleko, jabłko.

                               / mleko, wafle ryżowe- ryż brązowy, kasza gryczana biała 2%, kukurydza 2%, sezam 2%,

                               kasza jaglana 1%, sól, miód/.

26.04.2021r.    -    PONIEDZIAŁEK

Śniadanie        -   Płatki żytnie na mleku, chleb słonecznikowy, bułka grahamka z masłem, szynką dziadkową

                             na sałacie z pomidorem, rzodkiewką, herbatka rumiankowa.

                             /mleko, płatki żytnie błyskawiczne wytwarzane z całych ziaren zbóż przez co zachowują 

                             swoje cenne składniki znajdujące się w zewnętrznej warstwie ziarna, mąka pszenna i żytnia

                             masło 82% zawartości tłuszczu, szynka 100% mięsa wieprzowego, sól, przyprawy naturalne,

                             cukry/syrop glukozowy, glukoza/, substancje konserwujące: azotyn sodu/składniki soli

                             peklującej. Produkt bez fosforanów dodanych, o obniżonej zawartości azotanów. Może

                             zawierać soję, mleko/.

Obiad               -  Barszcz wołyński z mięsem, ziemniakami, zielenina, naleśniki z serkiem waniliowym,

                             marchewka tarta z jabłkiem, brzoskwinią, śmietaną, kompot z owoców mieszanych.

                             /seler, marchew, pietruszka, por, burak czerwony, kapusta biała, fasola sucha, śmietana 18%

                              mąka pszenna, jajko, mleko, twaróg śmietankowy – mleko, podpuszczka, bakteryjna

                              kultura startowa, olej rzepakowy/.

Podwieczorek -   Chleb staropolski z masłem, szynką białą na sałacie z jajkiem, rzodkiewką, bawarka.

                             /mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, szynka biała- mięso

                              wieprzowe 85%, woda, sól, przyprawy naturalne: pietrz, liść laurowy, stabilizatory:E450,

                              E451,przeciwutleniacz E301, E316, sybstancje konserwujące E250, cukier. Alergeny:

                              produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę. Jajko/.

27.04.2021r.      -  WTOREK

Śniadanie          -  Lane kluski na mleku, chleb staropolski, chleb żytni z otrębami z masłem, serem żółtym

                               na sałacie z ogórkiem kiszonym, pomidorem, herbatka z miętą.

                              /mleko, semolina z pszenicy durum, masa jajowa pasteryzowana 20%, woda, mąka

                               pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, ser żółty- mleko, sól, kultury bakterii

                               mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia/.

Obiad                -   Zupa selerowa z ziemniakami, zieleniną, schab duszony w warzywach, surówka z

                               kapusty czerwonej, marchwi, jabłek, ogórka zielonego, papryki, cytryny, koperku,

                               kasza jęczmienna,  kompot z owoców mieszanych.

                              /seler, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, jogurt naturalny- mleko, żywe kultury

                               Bakterii jogurtowych, kasza jęczmienna- gluten ziarna jęczmienia, olej rzepakowy/.

Podwieczorek  -    Rogal z masłem, konfiturą wiśniowa bez cukru, mleko, jabłko.

                               /mąka pszenna, woda, mąka żytnia, mak/3%/, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, masło

                                82% zawartości tłuszczu, konfitura wisniowa bez cukru- wiśnie, syrop jabłkowy, skrobia

                                kukurydziana/.

28.04.2021r.       -    ŚRODA

Śniadanie          -   Płatki jaglane na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, pastą humus/pasta z cieciorki/,

                               chleb staropolski z masłem, serkiem almette  z rzodkiewką, ogórkiem kiszonym, marchew,

                               herbatka miętowa.

                               / mleko, płatki jaglane 100% płatki jaglane, mogą zawierać gluten pochodzący ze zbóż,

                                mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, ciecierzyca, serek almette- serek

                                twarogowy, białka mleka, sól/.  

Obiad                 -  Żurek z ziemniakami, zapiekanka włoska z ziemniakami, kiełbasą z szynki, mizeria z

                               jogurtem naturalnym, śmietaną, banan, kompot z owoców mieszanych. 

                               / seler, marchew, pietruszka, żur- woda, mąka żytnia, mieszanka przypraw, kiełbasa z

                                szynki- mięso wieprzowe z szynki 80%, woda skrobia ziemniaczana, stabilizator E450,

                                hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe,

                               cukier, przeciwutleniacz E301, substancje konserwujące E250. Produkt może zawierać:

                               soję, gorczycę, seler. Jogurt naturalny- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych,

                               śmietana 18%.

Podwieczorek    -  Chleb z masłem, szynką delikatesową, pomidorem, kawa mleczna.

                               /mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, szynka delikatesowa z kurcząt-

                                mięso z piersi kurcząt 89%, woda, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, przyprawy,

                                aromaty, wzmacniacz smakuE621, przeciwutleniacz E300. Produkt może zawierać: soję,   

                                gorczycę, pochodne mleka /w tym: laktozę/. Kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto,

                                cykoria/.

29.04.2021r.        -   CZWARTEK

Śniadanie           -  Kawa mleczna, chleb mieszany pełnoziarnisty z masłem, jajkiem na sałacie z ogórkiem

                               zielonym, rzodkiewką, chleb słonecznikowy z masłem, pastą humus /z cieciorki/,   

                               pomidorem,  rzodkiewką.

                               /mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, maka pszenna i żytnia, masło 82%

                               zawartości tłuszczu, jajko, ciecierzyca/.

Obiad                 -  Zupa  ziemniaczana z  zieleniną, gulasz wieprzowy w sosie własnym, surówka z kapusty

                               białej, marchwi, jabłek, papryki, rzodkiewki, koperku z jogurtem naturalnym, ziemniaki

                               ze szczypiorkiem, kompot z jabłek, mandarynka.

                               /seler, marchew, pietruszka, por,  śmietana 18%, jogurt naturalny – mleko, żywe kultury

                               bakterii jogurtowych/.

Podwieczorek    -  Ryż zapiekany  z jabłkami, cynamonem,  mleko.

                               /mleko/.

30.04.2021r.   -       PIĄTEK

Śniadanie           - Kawa mleczna, chleb słonecznikowy, chleb wieloziarnisty z masłem, szynką od szwagra

                              na sałacie z rzodkiewką, pomidorem, szczypiorkiem.

                              /mleko, kawa zbożowa 78% jęczmień i żyto, cykoria, mąka pszenna i żytnia, masło 82%

                               zawartości tłuszczu, szynka od szwagra – mięso wieprzowe 99%, sól, stabilizator E450,

                               syrop glukozowy, przeciwutleniacz E300, aromaty, substancje konserwujące E250. Produkt

                               może zawierać zboża zawierające gluten, soję, mleko łącznie z laktozą, seler, gorczycę/.

Obiad                 - Zupa brokułowa z makaronem, zieleniną, filet z miruny soute, surówka z selera, jabłek,

                              marchwi, papryki, rzodkiewki,  koperku z jogurtem naturalnym, ziemniaki ze szczypiorkiem,

                              jabłko, kompot wieloowocowy.

                              /seler, marchew, pietruszka, por, mąka pszenna, śmietana 18%, filet z miruny b/s, jogurt

                              naturalny- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, olej rzepakowy/.

Podwieczorek   - Banan z czekoladą gorzką, bawarka.

                              /mleko, czekolada gorzka- miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier,

                               aromat, emulgator  /lecytyny sojowe/. Masa kakaowa minimum 80%. Może zawierać: jaja,

                               orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża /gluten/.

04.05.2021r.        -   WTOREK

Śniadanie           -   Zupa z płatków jaglanych na mleku, chleb żytni z otrębami, chleb słonecznikowy

                                z masłem, szynką delikatesową z kurczaka na sałacie z pomidorem, rzodkiewką, herbatka

                                z cytryną.

                                / mleko, mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, szynka delikatesowa

                                 z kurcząt – mięso z piersi kurcząt 89%, woda, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, przy-

                                 prawy, aromaty, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E300. Produkt może zawierać

                                 soję, gorczycę, pochodne mleka / w tym laktozę/.

Obiad                  -  Zupa pomidorowa z makaronem z pszenicy durum, zieleniną, potrawka z wątróbki

                                drobiowej w sosie cebulowym, surówka  koperkowa, ziemniaki ze szczypiorkiem,

                                kompot wieloowocowy.

                                /seler, marchew, pietruszka, por, mąka z pszenicy durum, woda. Koncentrat pom.30%

                                 przetarte pomidory/sporządzono z 560g pomidorów 100g produktu, śmietana 18, jogurt

                                 naturalny – mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, olej rzepakowy/.

Podwieczorek     -  Bułka grahamka z masłem, kremem z cieciorki, kawa mleczna, jabłko.

                                / mąka pszenna, graham, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier, masło 82%

                                 zawartości tłuszczu, cieciorka, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko, kawa

                                 zbożowa- 78% jęczmień i żyto, cykoria/.

05.05.2021r.        -   ŚRODA

Śniadanie           -   Kakao na mleku, chleb wieloziarnisty, chleb żytni z otrębami z masłem, ogórkiem

                                zielonym, rzodkiewka, parówki z szynki na ciepło z ketchupem, sok jabłkowy 100%.

                                /mleko, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mąka pszenna i żytnia, masło 82%

                                zawartości tłuszczu, parówki z szynki- mięso wieprzowe 90%, woda, sól, glukoza,

                                stabilizatory /octany sodu, askorbinian sodu/, substancje konserwujące /azotyn sodu/.

                                Może zawierać zboża zawierające gluten, soję, mleko /łącznie z laktozą/, seler, gorczycę/

Obiad                 -   Zupa jarzynowa z mięsem, ziemniakami, zieleniną, placki ziemniaczane z serkiem

                                śmietankowym, surówka owocowa z jabłek, mandarynek, bananów, kiwi, gruszek,                                

                                ananasa, kompot z jabłek.

                                /seler, marchew, pietruszka, por, warzywa mrożone, śmietana 18%, mąka pszenna, jajka,

                                twaróg śmietankowy – mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa; olej rzepakowy/.

Podwieczorek   -   Chleb staropolski z masłem, pastą z makreli wędzonej z papryką, rzodkiewką, ketchupem,

                               bawarka.

                               /mąka pszenna i żytnia, masło 82% zawartości tłuszczu, makrela wędzona, jajko,

                                ketchup – pomidory/ zużyto 160g pomidorów na 100g produktu/, cukier, ocet, skrobia,

                                modyfikowana, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przy-

                                prawy. Może zawierać seler; Mleko.

                                   Woda źródlana do picia między posiłkami dla chętnych dzieci.

                                   

                                    /d-bez nabiału, jajek/.

                                  

                                   Alergeny znajdujące się w danym daniu lub produkcie oznaczone są tłustym

                                   drukiem na jadłospisie.