Jadłospis

   Rozkład posiłków w roku szkolnym 2020/2021:

Śniadanie – 8.30, Obiad – 12.00, Podwieczorek – 14.30.

     J A D Ł O S P I S

 15.09.2020r. –  WTOREK

Śniadanie – Płatki jaglane na mleku, chleb  wieloziarnisty  z masłem,  szynką od szwagra na sałacie z pomidorem, ogórkiem zielonym, bułka kajzerka z masłem, jajkiem na sałacie z ogórkiem zielonym, pomidorem, marchew.

Obiad – Krupnik jarzynowy  z ziemniakami, zieleniną, spaghetti  z mięsem  mielonym, sosem bolognese,   kompot wieloowocowy, gruszka.

Podwieczorek –  Chleb staropolski z masłem, polędwicą z piersi indyka na sałacie z  rzodkiewką, bawarka.

16.09.2020r. – ŚRODA

Śniadanie – Kawa mleczna, chleb wieloziarnisty, chleb słonecznikowy z masłem, serkiem almette z ziołami, rzodkiewką, pomidorem.

Obiad – Zupa z zielonego groszku z ziemniakami, zieleniną, filet z kurczaka panierowany w otrębach owsianych, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek, papryki, rzodkiewki,koperku, cytryny z jogurtem naturalnym, ziemniaki ze szczypiorkiem, napój owocowy, jabłko.

Podwieczorek – Budyń z kaszy jaglanej z malinami.

17.09.2020r. – CZWARTEK

Śniadanie – Kawa mleczna, chleb żytni z otrębami, chleb słonecznikowy z masłem, szynką bez konserwantów na sałacie z rzodkiewką, pomidorem, marchew.

Obiad – Barszcz ukraiński z mięsem, ziemniakami,  pyzy drożdżowe na parze, koktajl jogurtowo-truskawkowy, kompot z jabłek z cynamonem, nektarynka.

Podwieczorek – Chleb staropolski z masłem, pastą mięsno-jajeczną z papryką, rzodkiewką, ketchupem, koperkiem, bawarka.

18.09.2020r. – PIĄTEK     

Śniadanie – Kakao na mleku, chleb  wieloziarnisty z masłem, serem żółtym na sałacie z pomidorem rzodkiewką, bułka grahamka z masłem, kurczakiem gotowanym na sałacie z ogórkiem zielonym, rzodkiewką  /stół szwedzki/.

Obiad – Zupa kalafiorowa z ziemniakami, zieleniną, filet z miruny pieczony w ziołach, surówka z selera,  ogórka zielonego, marchwi, rzodkiewki, jabłek, koperku, cytryny, kasza kuskus,  kompot z owoców mieszanych., jabłko.

Podwieczorek – Koktajl bananowy z jogurtem naturalnym, miodem, pałeczki kukurydziane.

21.09.2020r. – PONIEDZIAŁEK

Śniadanie – Kółeczka miodowe na mleku, chleb staropolski, chleb słonecznikowy z masłem, jajkiem na sałacie z pomidorem, rzodkiewka, herbatka owocowa, marchew.

Obiad – Zupa ziemniaczana z zieleniną, klopsiki mięsno- ryżowe w sosie pieczarkowym, surówka z kapusty białej, ogórka  zielonego, rzodkiewki, papryki, koperku, cytryny z jogurtem naturalnym, ziemniaki ze szczypiorkiem, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek – Chałka z masłem, dżemem truskawkowym niskosłodzonym, mleko, brzoskwinia.

22.09.2020r. – WTOREK

Śniadanie – Kawa mleczna, chleb słonecznikowy, chleb żytni z otrębami z masłem, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym na sałacie, kiełbaski berlinki na ciepło z ketchupem.

Obiad – Zupa jarzynowa z mięsem, ziemniakami, zieleniną, placki ziemniaczane z serkiem waniliowym, surówka owocowa z jabłek, gruszek, brzoskwiń, arbuza, moreli, śliwek, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek – Chleb staropolski z masłem, szynką konserwową na sałacie z pomidorem, szczypiorkiem, bawarka.

23.09.2020r.  –  ŚRODA

Śniadanie – Płatki żytnie na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, jajkiem na sałacie z rzodkiewką, ogórkiem zielonym, chleb słonecznikowy z masłem, szynką  dziadka na sałacie z pomidorem, rzodkiewką, herbatka miętowa.

Obiad – Zupa serowa  z makaronem razowym, zieleniną, potrawka z wątróbki drobiowej, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek, ogórka  zielonego, papryki, cytryny, koperku z jogurtem naturalnym, ziemniaki ze szczypiorkiem,  nektarynka, kompot z jabłek z cynamonem.

Podwieczorek – Bułka  grahamka  z  masłem,  kremem czekoladowym / z cieciorki/, mleko.

24.09.2020r. – CZWARTEK

Śniadanie – Zacierka na mleku, chleb żytni  z  otrębami,  chleb staropolski  z masłem, serem żółtym na sałacie z rzodkiewką, ogórkiem małosolnym, marchew.

Obiad –Zupa  z soczewicy z ziemniakami, zieleniną, stek z piersi kurczaka, sałatka z sałaty lodowej, marchwi, rzodkiewki, pomidora z sosem vinegret, ziemniaki z koperkiem, brzoskwinia, kompot z jabłek z cynamonem.

Podwieczorek – Czekoladowa krówka /wypiek przedszkolny/, mleko.

25.09.2020r. – PIĄTEK

Śniadanie – Kawa mleczna, chleb wieloziarnisty, chleb staropolski z masłem, twarożkiem z rzodkiewką, szczypiorkiem.

Obiad – Zupa selerowa z makaronem z pszenicy durum, zieleniną, filet z miruny pieczony z warzywami, surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłek z olejem, ziemniaki z koperkiem, kiwi, kompot z jabłek.

Podwieczorek – Puszysta legumina z kaszy manny z truskawkami.

28.09.2020r. – PONIEDZIAŁEK

Śniadanie – Owsianka na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, jajkiem na sałacie z pomidorem, ogórkiem zielonym, rzodkiewką, bułka kajzerka z masłem, szynką bez konserwantów na sałacie z pomidorem, rzodkiewka, marchew.

Obiad –  Kapuśniak mazurski z ziemniakami, zieleniną, kluski francuskie z mąki pełnoziarnistej z sosem pomidorowym, kiełbasą głogowską z szynki, jabłko, kompot z owoców mieszanych, kiwi.

Podwieczorek –  Chleb staropolski z masłem, szynką konserwową z serem żółtym tartym, ketchupem, bawarka.

Woda źródlana do picia między posiłkami dla chętnych dzieci.

/d- bez nabiału, jajek, kurczaka, pomarańczy/

Alergeny znajdujące się w danym daniu lub produkcie oznaczone są tłustym drukiem na jadłospisie dziennym. Szczegółowy wykaz produktów alergizujących dla osób zainteresowanych do wglądu u intendenta.